luni, 24 iulie 2017

Chia - beneficii uimitoare pentru organism

 
 Desi putin folosite in bucataria romaneasca, semintele de chia au o valoare nutritionala foarte valoroasa. Acestea ar trebui consumate macar de 2-3 ori pe saptamana, avand o concentratie mai mare de acizi grasi Omega3 decat pestele, mai multe fibre decat semintele de in si mai multe proteine decat soia, fiind bogate in minerale, nutrienti si antioxidanti extrem de valorosi pentru buna functionare a organismului.
   Semintele de chia nu trebuie pisate inainte de a fi consumate, ele fiind usor digerabile. Avand un gust asemanator nucilor, ele pot fi combinate cu diverse alimente lichide sau solide.
In contact cu apa, ele isi maresc dimensiunea si se transforma intr-un fel de gel.
   Beneficiile semintelor de chia pentru organism ar fi urmatoarele:
 -hranesc organismul, fara riscul ingrasarii, fiind recomandate in dietele de slabire, datorita aportului caloric aproape nul si al continutului bogat de nutrienti, care dau rapid senzatie de satietate si alunga foamea, inhiba apetitul, impiedicand supraalimentarea care determina aparitia obezitatii;
-ajuta digestia si previn aparitia bolilor gastro-intestinale, continand fibre solubile si insolubile, care contribuie la digerarea lenta a alimentelor pentru a nu afecta nivelul de insulina din corp;
-intaresc oasele si previn osteoporoza, fiind foarte bogate in calciu;
-previn aparitia diabetului, ajutand la reglarea nivelului glicemiei din sange, iar pentru cei care sufera deja de diabet, sunt un aliment benefic, avand un indice glicemic foarte mic si favorizeaza digerarea lenta a alimentelor;
-intaresc sistemul imunitar si ofera energie organismului, datorita continutului crescut de proteine, Omega3, fibre si alte substante nutritive care intaresc imunitatea si previn aparitia bolilor;
-previn aparitia  cancerului, distrugand celulele canceroase si reparand ADN-ul afectat din organism;
-previn afectiunile cardiovasculare;
-imbunatatesc functiile creierului;
-au proprietati antiinflamatoare;
-stimuleaza relaxarea organismului si combat tulburarile de somn;
-impiedica imbatranirea prematura.
   Cum folosim semintele de chia?: in iaurturi, cu lapte(devenind ca o budinca, la care se pot adauga fructe dulci), amestecandu-le cu faina, lape si oua, putem pregati clatite, ca dressing la salate sau shake-uri, in compozitia chiftelutelor pentru a le oferi textura si in orice alte compozitii, dupa cum va lasa imaginatia...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...