vineri, 28 iulie 2017

Afinele - delicioasele fructe din acest sezon

   A venit sezonul afinelor!!! 
   Micile bilute de un albastru inchis, sunt fructele muntilor, ce capteaza toata energia solara de pe platourile inalte si le transforma intr-o hrana sanatoasa.
   Pentru o savuroasa gustare de vara, afinele dulci, suculente si pline de nutrienti, pot fi mancate pur si simplu sau incluse in diferite preparate. Sunt pline de vitamina A, B6, C, E, K, contin calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, mangan, cupru, zinc, fier, betacaroten si antioxidanti. 
   Exista dovezi ca afinele imbunatatesc atat sistemul nervos cat si memoria si ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate. 
   Beneficiile afinelor sunt:

  • o singura ceasca de afine asigura 25% din necesarul zilnic de vitamina C, intarind sistemul imunitar; ajuta la formarea colagenului, mentine gingiile sanatoase, scade tensiunea intraoculara, reducand glaucomul;
  • reduc riscul de cancer: colorantii din afine lupta impotriva radicalilor liberi si pot bloca formarea celulelor canceroase;
  • afinele sunt dintre acele fructe care au cea mai mare capacitate antioxidanta, stimuland astfel sistemul imunitar, si prevenind infectiile;
  • extractul de afine contine antocianozide, care s-a dovedit ca incetinesc pierderea vederii, putand preveni sau intarzia problemele legate de imbatranirea oculara precum miopia, hipermetropia, cataracta, uscaciunea ochilor si infectiile, in special cele de la nivelul retinei, datorita proprietatilor lor antioxidative;
  • fructele si sucul de afine lupta impotriva afectiunilor tractului urinar si pastreaza vezica urinara sanatoasa;
  • ajuta la ameliorarea constipatiei si a digestiei;
  • pot reduce riscul de boli cardiace la femei, datorita continutului ridicat de antociani (coloranti naturali care lupta impotriva depunerilor de grasimi pe vasele de sange si mentin inima sanatoasa);
  • contribuie la diminuarea grasimilor din zona abdomenului;
  • neutralizeaza radicalii liberi care pot promova boala si imbatranirea in organism;
  • contribuie la mentinerea unui sistem osos puternic. Fierul si zincul ajuta la elasticitatea oaselor si imcheieturilor, iar vitamina K ajuta la absorbtia calciului, atat de importanta pentru sanatatea sistemului osos;
  • mentin sanatatea creierului, contribuind la vindecarea celulelor deteriorate (ex. boala Alzheimer) si tesuturilor neuronilor, pastrand nealterata memoria pentru o perioada lunga de timp. Imbunatatesc, in mod semnificativ, capacitatea de invatare;
  • reduc oboseala, avand un intens efect energizant.

   Cel mai indicat este sa mancam afinele in stare proaspata sau congelata (nu sunt afectate proprietatile acestora). Se pot pune la micul dejun alaturi de cereale cu lapte sau iaurt, smoothie-uri, in clatite, briose, in inghetata, jeleuri, dulceata, ca ornament pentru prajituri sau pot fi folosite alaturi de salata verde, nuci si branza.
   Culoarea lor deosebita ofera intotdeauna un strop de culoare oricarui desert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...